vrijdag 8 maart 2013

Keel, Neus en Oor aandoeningen

Van de 16 miljoen Nederlanders snurken er ruim 6 miljoen. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig (dat is de overgang van de neus- naar de keelholte) of het gebied in de keelholte áchter de tong. Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid. Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd, maar op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.

Oorpijn is vrijwel altijd het gevolg van een ontsteking in het middenoor of van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Middenoorontsteking kan oorpijn veroorzaken aan een of aan beide oren. De meest voorkomende klachten zijn oorpijn, koorts en algemeen ziek zijn. Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de uitwendige gehoorgang ontstoken. Die huid van de gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel. De huid schilfert, scheidt vocht af of is gezwollen. Hierdoor kunt u tijdelijk minder goed horen. Gehoorgangontsteking ontstaat door vocht (zwemmen), oorpeuteren, reinigen van het oor (wattenstokjes of lucifers), en cosmetische producten (shampoo, zeep, haarspray).
Hierdoor kan het oorsmeer dat de huid beschermt worden aangetast en kan de huid in de gehoorgang gaan irriteren. Als de huid geïrriteerd raakt, kan een bacterie- of schimmelinfectie ontstaan.

Keelpijn komt veel voor. Het staat op de vijfde plaats van de redenen voor een bezoek aan de huisarts. Keelpijn merk je vooral bij het slikken, omdat de keel dik en rauw aanvoelt. Keelpijn wordt niet altijd veroorzaakt door een bacterie of virus. Tabaksrook, verontreinigde lucht of geforceerd stemgebruik kan eveneens een branderig gevoel en pijn bij het slikken veroorzaken. Deze factoren kunnen echter ook heesheid tot gevolg hebben. Maar heesheid kan ook ontstaan door allergische reacties, te veel praten, schreeuwen of zingen, of verkoudheid.
Acute heesheid kan men goed met natuurlijke geneesmiddelen behandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten