dinsdag 15 oktober 2013

Het immuunsysteem in de darmen


Het is mooi dat de darmen zich bezighouden met de spijsvertering en de stoelgang. Maar de darmen doen nog meer! In je darmen zit namelijk een zeer belangrijk deel van je immuunsysteem. Dat is maar goed ook, want juist in de darm komen tal van stoffen binnen. Dat zijn niet alleen voedingsstoffen, maar ook bacteriën en virussen. De darm beslist steeds welke stoffen goed zijn en moeten worden opgenomen, en welke stoffen juist onschadelijk gemaakt moeten worden en verwijderd. Dat gebeurt door het ingenieuze immuunsysteem. Bovendien is de oppervlakte van de darm zo groot als een tennisbaan. Het verdedigen hiervan tegen bacteriën en virussen is dan ook een heel belangrijke taak van het immuunsysteem.

Aangeboren!
Voor een deel is dat immuunsysteem aangeboren. De immuun cellen in je darm beschermen je automatisch tegen virussen en schadelijke bacteriën. Het aangeboren immuunsysteem is een algemeen systeem, dat ook wel de ‘natuurlijke weerstand’ wordt genoemd. Het is een van de eerste barrières die ons lichaam kan opwerpen tegen indringers. Andere barrières zijn de huid, het maagzuur, de slijmvliezen, enzymen in je speeksel en de darmflora.

Aangeleerd of verworven immuunsysteem?
Er is ook een aangeleerd of verworven immuunsysteem. Dat is een intelligent systeem, dat getraind is om één ziekteverwekker aan te vallen. Het wordt ook wel het specifieke systeem genoemd. Na een eerste contact met een ziekteverwekker ‘leert’ het immuunsysteem hoe het die ziekteverwekker de volgende keer kan herkennen en uitschakelen. Goed voorbeeld van die werking is de vaccinatie, bijvoorbeeld tegen de mazelen. Door de vaccinatie komt het lichaam in contact met een hoeveelheid verzwakt mazelenvirus. De volgende keer, bij een echte besmetting, herkent het aangeleerde immuunsysteem dit virus onmiddellijk en wordt het uitgeschakeld. Het immuunsysteem werkt samen met de darmflora. Voor een goed functionerend immuunsysteem is een gezonde darmflora dus onmisbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten