maandag 19 augustus 2013

Behoud een gezonde blaas!

Een brandend gevoel tijdens het plassen? Troebele urine? Voortdurend het gevoel dat je naar het toilet moet? Dan is de kans groot dat je een blaasontsteking te pakken hebt. Met deze acht tips ben je er snel weer vanaf.
 
Vrouwen hebben maar liefst vijftig keer meer kans op een blaasontsteking dan mannen. Nee, met het dragen van korte rokjes heeft het niets te maken. De boosdoener in het hele verhaal is de vrouwelijke anatomie. Het urinekanaal van een vrouw is namelijk veel korter dan dat van een man, waardoor bacteriën makkelijker hun weg naar de blaas vinden. En ook de kleine afstand tussen de aars en de vagina vergroot de kans op besmetting aanzienlijk.

Volgens specialisten wordt één op drie vrouwen vroeg of laat met een blaasontsteking geconfronteerd. Tijdens bepaalde periodes in je leven ben je er sowieso vatbaarder voor. Zwangere vrouwen hebben drie keer meer kans op een blaasinfectie en laten daarom best regelmatig hun urine controleren. En ook tijdens de menopauze komen blaasontstekingen vaker voor. Door de teruggelopen productie van oestrogenen verdunt het slijmvlies in de urinebuis en is het vatbaarder voor bacteriële infecties. Gelukkig ben je na een aantal dagen van de meeste klachten verlost en kan je ook zelf heel wat doen om een nieuwe infectie te voorkomen.

1. Drink water
We kunnen het niet genoeg benadrukken: water is het meest doeltreffende wapen tegen een blaasontsteking. Probeer iedere dag zo'n twee liter te drinken. Wie veel drinkt zal vaak moeten plassen, waardoor de blaas telkens gespoeld wordt. Zo krijgen bacteriën niet de kans om zich ongestoord aan de blaaswand te hechten en te vermenigvuldigen. Extra tip: drink voor én na het vrijen een glaasje water. Zo plas je de bacteriën die tijdens het liefdesspel hun weg naar binnen vonden, sneller weer uit.

2. Plas correct
Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de manier waarop je plast kan blaasproblemen in de hand werken. Maar liefst één op vier vrouwen plast verkeerd. Kan je dan op verschillende manieren plassen? Ja, in tegenstelling tot mannen kunnen wij een plasje wat sneller doen verlopen door druk op onze blaas uit te oefenen. Toch doe je dat beter niet. Drukken tijdens het plassen kan kwalijke gevolgen hebben, zoals een blaasverzakking of urineverlies. Voor een gezonde blaas zorg je dus best voor een goede plastechniek.

Hoe plas je correct?
Zet je ontspannen op het toilet, neem je tijd en laat de urine rustig lopen, liefst zonder onderbrekingen. Zorg ervoor dat je blaas helemaal geledigd wordt. Restjes urine die in de blaas achterblijven zijn een ideale broeihaard voor bacteriën. Verder doe je er goed aan meteen naar het toilet te gaan wanneer je moet plassen. Klinkt logisch, maar ongeveer de helft van de plasjes gebeurt wanneer 'het goed uitkomt', bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Net voor het slapengaan en na een vrijpartij doe je er dan weer wel goed aan een vast plasmoment in te lassen. En tot slot: veeg na het plassen altijd van voren naar achteren af.

3. Pas je voeding aan
Ben je vatbaar voor blaasontstekingen, dan doe je er goed aan je voedingsgewoonten wat bij te sturen. Hoewel voeding niet de directe oorzaak is van die vervelende infecties, kunnen sommige voedingswaren je blaas wel overmatig prikkelen. Wees matig met geraffineerde voeding zoals witte bloem, suiker, koekjes, chocolade, frisdrank en andere zoetigheden. Ook citrusvruchten, pikante kruiden, alcohol en koffie kunnen je blaas irriteren. Yoghurt en karnemelk staan bekend om hun heilzaam effect bij blaasontstekingen.

En ook Molkosan, een natuurlijk product bereid uit melkwei, helpt je urinewegen gezond te houden. Los een eetlepel Molkosan op in een glas mineraalwater en drink het dagelijks om je blaas extra te ondersteunen. Molkosan vind je bij drogista.nl.

4. Gebruik heilzame kruiden
Hoewel er over de werking van kruiden geen harde, wetenschappelijke bewijzen zijn, verdienen ze toch een plaats in de behandeling en preventie van een blaasontsteking. Peterselie en selderij staan bekend om hun ontsmettende werking. Een ander prima middel tegen blaasontstekingen is guldenroede (ook wel soldigo genoemd). Het kruid bestrijdt bacteriën en activeert de nierfunctie.

Het kan de urineproductie met maar liefst vier keer doen toenemen, waardoor je blaas een intensieve reinigingsbeurt krijgt. Neem tweemaal per dag een capsule. Ook brandnetel is een prima middel om een blaasontsteking mee te temperen. Let op: deze kruiden werken vocht afdrijvend, vergeet dus niet extra water te drinken! Kost dat je veel moeite, dan kunnen enkele koppen kruidenthee je helpen om makkelijker aan de norm van twee liter water per dag te raken. Er bestaan heel wat kruidenthee`s die desinfecterend werken én de urineproductie beloven te stimuleren. Bosbessenthee, dovenetelthee en berkenthee zijn enkele klassiekers.

5. Zet veenbessensap op het menu
Verschillende studies tonen aan dat veenbessensap het risico op herhaalde urineweginfecties helpt te verminderen. Veenbessensap bevat de natuurlijke suiker D mannose, een stof die zich net als de bacteriën aan de blaaswand hecht. Door de aanwezigheid van deze stof kunnen de schadelijke indringers zich moeilijker aan de blaaswand vastklampen en worden ze makkelijker uitgeplast. Maar D-mannose is niet de enige werkzame stof in veenbessensap. Het sap is rijk aan organische zuren die de zuurtegraad van de urine gunstig beïnvloeden en zo de bacteriegroei tegengaan. Iedere dag een glaasje veenbessensap drinken is dus een prima middeltje om blaasontstekingen te voorkomen. In onze webwinkel vind je ook tal van voedingssupplementen met D-mannose, die nuttig zijn bij een blaasontsteking.

6. Verzorg jezelf
Vaginale douches, zepen en sprays mogen je dan wel een fris gevoel beloven Ze veranderen de zuurtegraad van de vagina, waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen. Wassen met water is nog steeds de beste hygiënemaatregel. Na het vrijen doe je er goed aan je vagina even te spoelen met lauw water. Heb je last van een pijnlijk, branderig gevoel, dan kan een bad voor het slapengaan voor verlichting zorgen. Zorg ervoor dat het badwater niet warmer is dan 37 tot 38 graden Celcius. Wie vatbaar is voor blaasontstekingen, kiest best voor katoenen ondergoed. Vermijd strak zittende onderkledij: die creëert een broeierig klimaat waarin bacteriën zich opperbest voelen. Ook tampons gebruik je beter niet, bacteriën kunnen immers samen met de tampon worden ingebracht.

7. Neem vitamine C
Vitamine C maakt je urine zuurder, waardoor de bacteriën moeilijker kunnen overleven. Vaak wordt aangeraden om in één keer een drievoudige dosis vitamine C in te nemen om de blaas weer schoon te maken. Vitamine C houdt niet enkel je urinewegen in goede conditie, het is goed voor je algemene gezondheid en maakt je weerbaarder tegen infecties. Twee vliegen in één klap dus. Naast de supplementen zijn natuurlijk ook groenten en fruit een belangrijke leverancier van vitamine C. Kies dus voor kleur in je voeding!

8. Ga naar de dokter
Een blaasontsteking is erg lastig. Gelukkig verdwijnen de meeste klachten gewoonlijk al na enkele dagen. Blijf je echter last hebben of gaat moeizaam plassen gepaard met koorts, dan doe je er goed aan een arts te raadplegen. Een niet behandelde blaasontsteking kan immers voor verdere ontstekingen zorgen. Ben je zwanger, dan contacteer je best meteen je arts. En ook kinderen met een blaasontsteking doen er goed aan meteen naar de dokter te gaan, bij hen is een blaasontsteking soms niet zo 'onschuldig' en zal de ziekte moeilijker vanzelf genezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten