vrijdag 5 juli 2013

Last van vakantie stress?

De meeste mensen denken bij vakantie aan rust, vrijheid en ontspanning. Twee of drie weken lang geen wekker, niet werken en geen verplichtingen. Met je partner en kinderen eindelijk lekker uitrusten en alleen maar doen waar je zin in hebt. Toch is de vakantieperiode vaak lang niet zo ontspannen als verwacht: juist dan zijn er veel factoren die stress kunnen veroorzaken. Vooral binnen relaties. De meeste partners hebben dan ook minstens één heftige vakantieruzie. Bovendien is binnen veel relaties het angstige vooruitzicht van - dreigende – werkloosheid dit jaar een belangrijke bijkomende stressfactor.

Moe & prikkelbaar
Dat komt niet in de laatste plaats omdat de partners dan vaak nog erg moe en prikkelbaar zijn. Als je in zo’n gemoedstoestand opeens vierentwintig uur per dag bij elkaar bent, kun je je vreselijk aan elkaar ergeren. Bovendien is alles anders: de omgeving, het dagritme, het klimaat en het eten. Elk gezinslid moet wennen aan de nieuwe situatie. Het kan best even duren voordat iedereen een nieuw evenwicht en ritme heeft gevonden en er voluit genoten kan worden.

Tips om ontspannen op vakantie te gaan
Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen te treffen om vakantieruzies en –stress zoveel mogelijk te beperken. Het is bijvoorbeeld verstandig om al een paar dagen eerder vrij te nemen. Zo ligt je tempo al voor vertrek iets lager en kun je meer ontspannen aan de reis beginnen. Het is dan een stuk gemakkelijker om laconiek te reageren als de kinderen al na een uur beginnen te jammeren ‘of we er al zijn’, je partner de verkeerde afslag neemt en – eenmaal aangekomen – de haringen van de tent spoorloos verdwenen blijken te zijn.

En als de tent dan eenmaal staat of het appartement verkend is – neem dan de tijd om even te acclimatiseren. Vaak ontstaan er juist nu ruzies, in deze overgangsfase van een druk leven naar een ‘ontspannen’ vakantie. Teleurstelling kan daarbij ook een rol spelen, bijvoorbeeld omdat de locatie, het weer of het eten tegenvalt. Dit kunnen vervelende tegenslagen zijn, waar men vaak niet op rekent. Het is goed hier van te voren toch rekening mee te houden en zo de hooggespannen verwachtingen wat te temperen.

Afspraken & compromissen
Het is ook een goed idee om thuis al een beetje te bekijken wat iedereen verwacht van de vakantie. Wil de ene partner het liefst de hele dag naar het strand en de andere vooral de omgeving bezichtigen? Willen de kinderen hoogstwaarschijnlijk alleen maar de hele dag met hun nieuwe vriendjes in het zwembad spelen? Dan is het verstandig om vooraf af te spreken dat iedereen ‘aan de beurt’ komt. Vandaag relaxed dat boek uitlezen terwijl de kinderen spetteren in het zwembad; morgen allemaal zonder mopperen die mooie wandeling maken.

Toch kan ook dan een vakantie ontspannen zijn, omdat je je even helemaal kunt afsluiten van het normale dagelijkse leven. Dus ook van – een dreigende - werkeloosheid met alle gevolgen van dien. Je bent ergens anders, het ruikt anders, het is - hopelijk - plezierig warm, het eten is lekker en de wijn betaalbaar. Het is goed de vakantie te zien als een periode waarin ‘de werkelijkheid’ even niet aan de orde is. Als mensen tijdens hun vakantie kunnen ontspannen en opladen, zijn ze beter opgewassen tegen (relatie)problemen en het drukke leven die na de vakantie ongetwijfeld weer tot de realiteit behoren.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten